pondelok 22. augusta 2011

Sušené paradajky (fotorecept)

Sušené paradajky sú väčšinou dosť obľúbené a aj ja ich zbožňujem, preto si robím zásoby doma pomocou rúry. Tu je moja metóda. :)



Ingrediencie:
  • 500 g mäsité paradajky 
  • 1 ČL soľ
  • 2 ČL oregano
  • 1 ČL olivový olej
  • 1/2 ČL cukor
  • nálev:
  • 4-5 ks kapary
  • 1 ks cesnak
  • 1 ČL sušená bazalka
  • 1 ks cesnak
  • olivový olej extra virgin na zaliatie


Postup:
Paradajky si umyjeme, každú rozrežeme na 6 častí a poukladáme šupkou dole na plech vyložený papierom na pečenie. 


Pokvapkáme ich olivovým olejom. 


Osolíme, ocukríme a posypeme oreganom. Rozohrejeme si rúru na 180°C a strčíme ich tam. Teplotu zvýšime na 220°C. Keď rúra túto teplotu dosiahne, necháme paradajky v zapnutej rúre 10-12 minút. Vypneme rúru a 4-5 hodín neotvárame dvierka a necháme pôsobiť teplo. Po 4-5 hodinách (plechy si môžeme vytiahnuť a skontrolovať stav siušenia a potom vrátiť späť do rúry) si opäť zapneme rúru, nadstavíme na 220°C, zase necháme 10 minút pôsibiť naplno a opäť vypneme. Minimálne ďalších 4-5 hodín neotvárame rúru. 


Po skončení celej procedúry by mali paradajky vyzerať takto. 


Teraz si paradajky dáme do pohárov, pridáme kapary, cesnak nakrájaný na plátky a sušenú bazalku, zalejeme olivovým olejom, najlepšie extra virgin olivovým olejom. V chladničke nám takto pripravené paradajky vydržia 2-3 týždne. Ale u nás doma vydržia maximálne pár dní. :D Tieto paradajky sušievam väčšinou cez noc. Okolo 19:00 ich dávam do rúry, o polnoci trúbu zase rozpálim a ráno si už pochutnávam na sušených paradajkách:) Mám rúru kde sa mestia 3 plechy naraz, ale pouzivam len 2. Každá rúra je však iná a preto si to prispôsobte podľa vašich skúseností. Ak viete, že by rúra dokázala usušiť aj 3 plechy naraz, spravte 3;) Pokiaľ by sa Vám predsalen jeden nevysušil dostatočne zapnite rúru ešte raz, ale vtedy už na maximálne 150°C a kontrolujte. Mimochodom prepáčte za ten na polovicu plný pohár na fotkách, ale nejak som nevydržala neodjedať. :D



Príprava: 10 minút
Tepelná úprava: sušenie, 10 hodín





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára