pondelok 22. augusta 2011

Levanduľová bábovka (fotorecept)

Vždy sa mi páčila vôňa levandule a v kuchyni som ju, už používala, ale levandušová bábovka, to je už niečo iné. Tento recept som našla u jednej českej blogerky Very, keď som rozmýšlala ako použiť levanduľu v niečom sladkom.



Ingrediencie:
  • 250 g tvaroh jemný
  • 200 g múka polohrubá
  • 100 g múka hladká
  • 200 g maslo
  • 170 g cukor trstinový, alebo biely, alebo doplniť 1PL levanduľového
  • 4 ks vajce
  • 4 ČL prášok do pečiva
  • 2 PL vanilkový cukor
  • 1 hrsť levandule
  • práškový cukor na poprášenie


Postup:
Na úvod chcem povedať, že hrsť levandule bolo u mňa takéto množstvo, čo celkom stačilo aby som mala v každom kúsku bábovky aspoň pár kvietkov. Môžte použiť aj sušené, ale čerstvé sú lepšie a teraz je levanduľa snáď všade :) Do cesta môžte pridať aj kvapku levanduľového éterického oleja, mal by pekne bábovku prevonať. Moja bábovka bola bez éterického oleja a aj tak krásne voňala po levanduli. 


Najprv si vymiešame maslo s cukrom, aby v hmote neboli kryštáliky cukru. 


V druhej miske si vymiešame vajíčka, aspoň tak aby sa ich objem zdvojnásobil. 


Obidve hmoty po vymixovaní by mali vyzerať takto. Zlejeme ich dokopy a pridáme tvaroh, hladkú aj polohrubú múku, kypriaci prášok a vanilkový cukor. Všetko spolu dohladka vymixujeme. 



Nakoniec pridáme hrsť levandule, ale nemixujeme len jemne varechou vmiešame. Bábovkovú formu si vymastíme a pomúčime. Vlejeme do nej cesto a pečieme pri 180 °C 45-50 minút. Upečenú bábovku nechajte minimálne 10 minút vo forme, potom ju vyklopte a krájajte až vychladenú. 


Doplňujúce informácie:
Príprava: 15 minút
Tepelná úprava: pečenie, 45-50 minút na 180 °C
Počet porcií: 12 rezov


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára